måndag 31 januari 2011

Var tionde anmälan blir liggande minst två månader

Nästan dagligen får länsstyrelsen i Halland in larm om djur som far illa. Men Hallandsnytt kan avslöja att det kan dröja flera månader innan tipsen kontrolleras. Inte sällan har djuren hunnit dö eller säljas när inspektören väl hunnit inställa sig.



Den 24 februari förra året besökte två av länsstyrelsens handläggare en gård utanför Varberg. På gården hittade man döda, allvarligt sjuka och vanvårdade djur. Får, fåglar, katter, kaniner och hästar - totalt över 250 olika djur i så dålig kondition att handläggarna bestämde sig för att omedelbart omhänderta dem. Flera av djuren kunde inte längre röra sig och fick avlivas samma dag eller några dagar senare. Djurägarna fick djurförbud.

Länsstyrelsen väntade i tre månader
Länsstyrelsens handläggare hade känt till förhållandena på gården i över tre månader - utan att agera. Två privatpersoner hade med några veckors mellanrum i varsin anmälan slagit larm om vanvård. Först på dagen tre månader efter att den första anmälan kom in gjorde man ett besök och då fick alltså djurambulansen tillkallas omedelbart.
- Vi begick ett misstag i ärendet. Vi borde naturligtvis ha åkt ut till gården direkt, säger Dag Hultefors, som är länsveterinär på Länsstyrelsen i Halland.

Resurserna räcker inte
Men fallet på gården i Varberg är inte unikt visar Hallandsnytts granskning. Var tionde anmälan som kommer in till länsstyrelsen blir liggande i minst två månader. En genomgång av 500 anmälningar som kommit in till länsstyrelsen i Halland visar att i över femtio fall har inspektörerna väntat både veckor och månader med att göra inspektion.
- Vi har resursbrist, så är det och det är en av anledningarna till att vi inte hinner med vårt uppdrag, dagligen så måste vi prioritera ärenden mot varandra och ibland blir det fel. Jag är den förste att beklaga det, säger Dag Hultefors.

Tydligare regelverk på gång
Den 1 januari 2009 tog länsstyrelserna över tillsynsansvaret för djurskyddsärenden från kommunerna och när ett larm om att djur far illa kommer in till länsstyrelsen skall detta hanteras omgående. Exakt vad detta innebär är oklart. Jordbruksverket uppger att ett tydligare regelverk är på gång, men att man med omgående menar att det maximalt skall ta ett par dagar från att larm om allvarliga missförhållanden inkommit till inspektion, kanske någon vecka när larmet är av lindrigare art.

Men så fungerar det alltså långt ifrån i verkligheten. Även när det gäller allvarliga missförhållanden, då någon på länsstyrelsen borde ha reagerat har handläggningstiden dragit ut på tiden och blivit till veckor. Förutom de minst 50 fall som Hallandsnytt upptäckt under granskningen och som tagit minst två månader finns det även enstaka ärenden som har tagit över ett år. Under tiden har djur, liksom på gården i Varberg, farit illa. Hundar har gått med brutna ben, kor har stått med avföring så länge att den frätt sönder pälsen och katter har svultit ihjäl.

- Det är inte så att vi sitter och rullar tummarna utan vi jobbar så hårt vi kan. Jag kan bara konstatera att man får det djurskydd man betalar för, säger länsveterinären.


Frida Björk
frida.bjork@svt.se

Louise Sandborg
louise.sandborg@svt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar