tisdag 4 januari 2011

Antalet hitte- och omplaceringshundar hos djurhemmen ökar


Bulldoggvalpen Gurkan

Hundstallet i Stockholm fick under 2010 in 500 hundar, betydligt fler än vanligt. En av alla hemlösa hundar är Gurkan. Han hittades skadad i en skog och riskerar nu att avlivas.
Han snarkar högljutt, gillar att gosa men väljer bort långpromenader. Engelska bulldoggvalpen Gurkan har ännu känslig mage men har kryat på sig rejält sedan mitten av december, då polisen hittade honom skadad och övergiven i en skog i Jakobsberg norr om Stockholm.

Men lyckan kan bli kortvarig. Personalen på veterinärkliniken där Gurkan nu vistas har inte möjlighet att adoptera valpen. Om ingen förbarmar sig över Gurkan den närmaste veckan väntar avlivning.

-Det kan bli svårt att få honom omplacerad eftersom han kan komma att behöva veterinärvård, säger Carina Olsson, på organisationen Hundar utan hem.

Det är ingen ovanlig situation. Flera av de djurorganisationer TT talat med säger att antalet hitte- och omplaceringshundar ökar. Det handlar om allt från pitbull till yorkshireterrier, gamla och sjuka hundar eller valpar.

-Rekordmånga hundar har kommit in till oss, på ett år 500 stycken, normalt ligger det runt 300-350. Det är en påtaglig ökning, säger Ulf Uddman, ordförande i Svenska kennelklubben och Hundstallet.

En förklaring kan vara organisatoriska förändringar inom kommunen och polisen, enligt Uddman. Stockholmspolisen har bland annat inrättat särskilda djurpoliser.

Situationen är dock värre på många andra håll i landet - särskilt mindre orter, där det inte finns några djurhem. Därmed blir det också svårare att hitta hem till herrelösa hundar. Enligt Ulf Uddman undersöker Hundstallet möjligheten att öppna ett hundstall i Göteborg.

Organisationen Hittehund som drivs av volontärer bedriver omplacering i mindre skala och finns på elva orter.

-På många platser samarbetar polisen med hundpensionat dit hunden lämnas innan det tas beslut om avlivning eller om den adopteras bort, säger Christine Leijd på Hittehund.

svt.se

1 kommentar:

  1. Det behövs verkligen fler djurhem och djurpoliser som dom har i USA.Har sjäv försökt anmäla djurplågeri utan framgång.

    SvaraRadera